dimanche 7 septembre 2008

Τουριστικος οδηγος


( Αποκτήστε τη συνήθεια να επισκέπτεστε ελληνικούς ιστότοπους (sites) όσο πιο συχνά μπορείτε. Γυρίστε το clavier σας στα ελληνικά και ψάξτε στο Google όποια πληροφορία θέλετε. Επισκέπτεστε συχνά τον ιστότοπο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την αναζήτηση λέξεων σε λεξικά αλλά και σε σώματα κειμένων (text corpora), αλλά και για κάθε είδους πληροφορία σχετικά με την ελληνική γλώσσα (άρθρα, μελέτες, λογοτεχνία κ.λ.π.) : http://www.greek-language.gr/




Άσκηση για τη δεξιότητα της παραγωγής γραπτού λόγου
Διδασκαλία της περιγραφής τόπων
Η χρήση των επιθέτων σε ανάλογα κείμενα


Διαβάστε το παρακάτω κείμενο με τις υπερσυνδέσεις (liens) του και στη συνέχεια προσπαθήστε να κάνετε τις ασκήσεις. Οι υπερσυνδέσεις αφορούν άλλοτε ερμηνείες λέξεων από ελληνικά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και άλλοτε είναι ελληνικοί τουριστικοί ιστότοποι που δίνουν εκτενέστερες πληροφορίες για το θέμα του κειμένου.

Η ξακουστή Μύκονος είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, ιδιαίτερα διανοούμενους και καλλιτέχνες. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου θέρετρου για όσους επιζητούν την έντονη κοσμική ζωή, ημερήσια και νυχτερινή.

Υπάρχουν όμως και ερημικές γωνιές γι' αυτούς που αγαπούν τις ήσυχες διακοπές, Τα νησιά των ανατολικών Κυκλάδων, τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα, η Δονούσα είναι μικρά και πανέμορφα, αλλά χωρίς ανέσεις. Θεωρούνται ιδανικό καταφύγιο γι' αυτούς που αναζητούν την απομόνωση και τη γαλήνη. Η άγρια ομορφιά του γυμνού τοπίου, οι δαντελένιες παραλίες και η επιθυμία φυγής από την πολυκοσμία και τον τεχνολογικό πολιτισμό προσελκύουν στα « παρθένα » αυτά νησιά λιγότερους επισκέπτες.
Σκόπελος: Καταπράσινο νησί στις Β. Σποράδες. Διατηρεί τη φυσιογνωμία του και έχει πολλούς φανατικούς φίλους. (Το ξέρετε ότι εκεί γυρίστηκε πέρσι η ταινία musical Mamma mia;) . Το πράσινο των πεύκων, το γαλάζιο της θάλασσας, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του χαρίζουν στο νησί μια μοναδική γοητεία. Υπάρχουν όμορφα μπαράκια για διασκέδαση, αλλά και ερημικές καθαρές παραλίες για ψάρεμα και ξεκούραση. Είναι νησί διακοπών για όλες τις απαιτήσεις.
Ιθάκη: Πατρίδα του Οδυσσέα. Ένα νησί πανέμορφο με έντονη πνευματική και πολιτιστική παράδοση. Είναι για τον επισκέπτη μια πρόκληση για ταξίδι στην ιστορία. Εδώ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει παραστάσεις επεισοδίων της Οδύσσειας καθώς και εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών και μουσικής. Η θάλασσά της με τα πεντακάθαρα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς τουρίστες.

Από φυλλάδιο του ΕΟΤ (Διασκευή).
Κείμενο από το βιβλίο Μαθήματα Ελληνικών.



Δραστηριότητες:

1) Αφού κοιτάξετε τον ιστότοπο με τον οδηγό νυχτερινών κέντρων της Μυκόνου, αποφασίστε που θα θέλατε να πάτε και γιατί.


2) Ψάξτε ιστότοπους ανάλογους με αυτούς που προτείνονται στο κείμενο για κάποιο άλλο ελληνικό νησί π.χ τη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, συγκεντρώστε πληροφορίες γι' αυτό και γράψτε ένα σύντομο κείμενο, όπως αυτά που βλέπετε, για έναν τουριστικό οδηγό.


3) Κοιτάξτε την υπερσύνδεση στη λέξη Ιθάκη του κειμένου και διαβάστε το απόσπασμα από το ποίημα Ιθάκη του Καβάφη. Σχολιάστε τους 5 τελευταίους στίχους.


4) επιζητούν: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λέξη με άλλες που έχουν την ίδια σημασία;


5) ημερήσια, δαντελωτές, πνευματική, πολιτιστική, απαιτητικούς: Γράψτε 5 φράσεις με αυτά τα επίθετα. Μπορείτε να βοηθηθείτε βλέποντας παραδείγματα για το καθένα, αν ψάξετε σε σώματα κειμένων στον παρακάτω ιστότοπο http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/nea/index.html κάνοντας αναζήτηση της λέξης σε προτάσεις.

Aucun commentaire: