jeudi 18 mars 2010

25 Μαρτίου 1821

ΣΟΛΩΜΟΣ - ΚΑΛΒΟΣ : Δείγματα γραφής του 19. αιώνα




Δύο από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές που έγραψαν για τον ελληνική επανάσταση εναντίον των Τούρκων το 1821 ήταν ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός και ο σύγχρονος και συμπατριώτης του Ανδρέας Κάλβος.
Και οι δύο έζησαν στη Ζάκυνθο, στην Ιταλία και στην Κέρκυρα, δε φαίνεται όμως να είχαν ιδιαίτερες, προσωπικές σχέσεις.
Φλογεροί πατριώτες ύμνησαν με το έργο τους την ανδρεία και αυταπάρνηση των επαναστατών και το μεγαλείο του ελληνικού αγώνα και εμψύχωναν με την τέχνη τους τους ήρωες αγωνιστές.
Ωστόσο το έργο τους δεν είχε την ίδια απήχηση στους συμπατριώτες τους : Ο Σολωμός κέρδισε την αναγνώριση και τη δόξα, ο Κάλβος όμως ήταν λιγότερο γνωστός και αμφισβητήθηκε από κάποιους λόγιους της εποχής του, παρόλο που το έργο του διαβαζόταν και επαινούνταν στο εξωτερικό, κυρίως από τους γάλλους φιλέλληνες.
Ακόμη, ενώ ο Σολωμός ήταν ένθερμος οπαδός της δημοτικής, ο Κάλβος παρέμεινε διχασμένος ανάμεσα στη δημοτική και την καθαρεύουσα.

Αφού διαβάσετε το Γ΄σχεδίασμα από τους
Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού (που γράφτηκε για την ηρωική έξοδο των πολιορκημένων του Μεσολογγιού τον Απρίλιο του 1826) και την Ωδή εις τον Ιερόν λόχον του Κάλβου (που αναφέρεται στους νεκρούς ιερολοχίτες, τους πολεμιστές δηλαδή του στρατιωτικού σώματος που οργάνωσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Βλαχία το 1821 και που το ονόμασε έτσι από τον αρχαίο Ιερό Λόχο των Θηβαίων) συγκρίνετε γλωσσικά τους δύο ποιητές. Στη συνέχεια εντοπίστε τους αρχαϊζοντες τύπους (στη γραμματική και το λεξιλόγιο) του Κάλβου και προσπαθήστε να μεταγράψετε όσους μπορείτε στη δημοτική .

Aucun commentaire: