mercredi 10 septembre 2008

Παρουσίαση - Καλωσόρισμα

Το blog αυτό σχεδιάστηκε για τους μαθητές μου (ανήλικους και ενήλικους) στα τμήματα ελληνικής γλώσσας του Παρισιού, με σκοπό να τους παρέχει διδακτικό υλικό και να τους προτείνει ενδιαφέροντες ιστότοπους για να εργάζονται μόνοι τους και να εξασκούν τα ελληνικά τους. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί από όλους τους αλλοδαπούς και τους Έλληνες του εξωτερικού που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, ακόμη και από συναδέλφους διδάσκοντες που ενδιαφέρονται για συνεργασία και ανταλλαγή υλικού και ιδεών .

Θα δημοσιεύονται λοιπόν κείμενα στα ελληνικά, πρωτότυπα ή διασκευασμένα για διδακτικούς σκοπούς και θα γίνονται διάφορες προτάσεις, προσκλήσεις και ενημέρωση. Παράλληλα ο χώρος θα εμπλουτίζεται με τις ιδέες και τα σχόλια των αναγνωστών και συνεργατών.

Προσκαλείστε όλοι να συμμετάσχετε, εξασκώντας τα ελληνικά σας (σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε!) Μη διστάζετε και προπάντων μη σκέφτεστε ότι θα κάνετε λάθη. Και μην ξεχνάτε ότι οι καθηγητές είναι κι αυτοί μαθητές!

Καλή αρχή σε όλους μας!

13 commentaires:

Unknown a dit…

Maria kali arxi!

Bonne chance!

Unknown a dit…

Μόλις καταχώρισα το blog σου και στις Φρυκτωρίες, στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη...

Anonyme a dit…

Εύχομαι να επιτύχετε τους στόχους σας.

Προσοχή στη χρήση του ο,τι με το οτι.

Anonyme a dit…

... και ευχαριστώ που επιλέξατε και δικές μου φωτο στα ελληνικά τοπία!

Μαρία Πουρνάρα a dit…

παρακαλώ, που είναι το "ό,τι" που θα έπρεπε να είναι "ότι" ή αντίστροφα;
Επιμένω πολύ σε αυτό στους μαθητές και θα ήταν κρίμα να αφήσουμε αδιόρθωτο το λάθος.

Αν θυμάμαι καλά, οι φωτογραφίες είναι από το Youtube, αλλά πέρασε πολύς καιρός... χαίρομαι που έχουμε το ίδιο γούστο (φυσικά δεν αποκλείεται να είναι δικές σας). Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια.

Μαρία Πουρνάρα a dit…

Βενετία, το βρήκα το 'ό,τι' που 'έβγαζε μάτι' και το διόρθωσα!!! mille merci!

Anonyme a dit…

Καλησπέρα!
Μπράβο που το διόρθωσες!
Μπορείς να πάρεις πολλές από τις φωτογραφίες μου από το flickr. Αυτές που εχεις επιλέξει είναι από τη Μάνη.
Καλή συνέχεια!

Μαρία Πουρνάρα a dit…

Σ΄ευχαριστώ πολύ και πάλι!!!!
Βρήκα τις πολύ ωραίες φωτογραφίες σου και φυσικά κατάλαβα ότι είχες δίκαιο. Σίγουρα θα ανατρέξω σε αυτές πάλι. Ελπίζω να συνεχίσουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία! Διδάσκεις και συ ελληνικά;

Unknown a dit…

Μαρία!!!
Σε βρήκα.....
Βάλε στο google : Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη στο FB, για να με βρεις κι εσύ.... πω πω συγκινήθηκα!!!
Τέσσερα παιδιά... μπράβο!!!
Σε περιμένω...
Αρετή Κάρκου από Βόλο...Καστοριά...

Unknown a dit…

Καλησπέρα σας απο Γερμανία,

ονομάζομαι Μαρία Φυσαράκη και είμαι απόφοιτη του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτή τη περίοδο βρίσκομαι στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαιδευτική τεχνολογία και παράλληλα συνεχίζω να διδάσκω ελληνικά...για πρώτη φορά όμως όχι σε ελληνόφωνους μαθητές αλλά σε άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν ελληνικά ως ξένη γλώσσα. Έχω ενημερωθεί για το πρόγραμμα "Διαδρομές" του υπουργείου παιδείας και θα ήθελα πολύ να το παρακολουθήσω , για να αποκομίσω περισσότερες γνώσεις και περισσότερη άνεση σχετικά με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δέυτερης/ξένης γλώσσας. Αλήθεια , ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας απο το πρόγραμμα;
Με χαρά διαπίστωσα την υπαρξη του ιστολόγιου σας και πήρα το θάρρος να σας ρωτήσω αν μπορούσατε να με βοηθήσετε να βρώ ασκήσεις και βοηθήματα γραμματικής για τη διδασκαλία αρχαρίων. Παρατήρησα πως έχετε πολύ ωραία κείμενα για τα επίπεδα Β1 έως Γ2 και σκέφτηκα πως ίσως ξέρετε που μπορώ να βρω τα αντίστοιχα για χαμηλότερα επίπεδα.
Έχω συλλέξει αρκετό υλικό και έχω στη διάθεση μου αρκετά βιβλία αλλά μου λείπουν ασκήσεις για αρχαρίους.

εύχομαι καλή συνέχεια στην αξιόλογη προσπάθεια σας.

φιλικά,
Μαρία

Μαρία Πουρνάρα a dit…

κ. Φυσαράκη, ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα και τα καλά σας σχόλια.
Το πρόγραμμα 'Διαδρομές..' του ΚΕΓ ήταν πολύ ενδιαφέρον και η ηλεκτρονική επικοινωνία και συνεργασία με τους υπεύθυνους οργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς εξαιρετική. Θέματα για εξάσκηση για την προετοιμασία των υποψηφίων σε όλα τα επίπεδα μπορείτε να βρείτε από το ΚΕΓ. Ωστόσο εδώ και δύο χρόνια που άλλαξαν τα επίπεδα και ο βαθμός δυσκολίας, χρειάζονται νέα θέματα για εξάσκηση πιο απαιτητικά, που το ΚΕΓ δεν είχε ακόμη τη δυνατότητα να ετοιμάσει. Ο καθένας λοιπόν ετοιμάζει το υλικό του κατευθυνόμενος κυρίως από τις εξεταστικές δοκιμασίες των περασμένων (κυρίως των δύο τελευταίων) ετών. Η δουλειά αυτή απαιτεί χρόνο και μεράκι αλλά αξίζει τον κόπο.

Καλή δύναμη στο έργο σας και επικοινωνήστε μαζί μου για ό,τι άλλο θέλετε

Συναδελφικά
Μαρία Πουρνάρα

Μαρία Πουρνάρα a dit…
Ce commentaire a été supprimé par l'auteur.
Unknown a dit…

Καλησπέρα από το Μόντρεαλ.
Ονομάζομαι Μπαντέ Άννα εδώ και 13 χρόνια διδάσκω την ελληνική σαν δεύτερη γλώσσα σε Σαββατιανό σχολείο 3 ώρες την εβδομάδα. Το αντικείμενο των σπουδών μου δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση και η ανάγκη για να καλύψω τα κενά των απαραίτητων γνώσεων με οδήγησαν σε μία διαρκεί αναζήτηση για βοήθεια σε υλικό και πληροφορίες για τη διδασκαλία της ελληνικής. Δεν έχω παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια και δυστυχώς δεν γνωρίζω και ποια προγράμματα μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε ηλεκτρονικά. Η ύπαρξη του blog σας εμπλουτίζει το υλικό που είδη έχω συλλέξει και Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορώ να ενημερώνομαι για σχετικά προγράμματα του υπουργείου παιδείας που θα μπορούσα να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά. Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια!