mardi 15 février 2011

Αθήνα και Σύμη...

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το βιβλίο Αστραδενή της Ευγενίας Φακίνου (1982), που αναφέρεται στην εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄60. Η Αστραδενή με την οικογένειά της μετακομίζουν από τη Σύμη στην Αθήνα.

Στο τραπέζι ο πατέρας μου είπε ότι αύριο ξεκινάει δουλειά. Σ΄ ένα μηχανουργείο στον Πειραιά. Τα λεφτά δεν είναι καλά. Το ξέρει, τον πληρώνουν, λέει κάτω από το βασικό. Αλλά, τι να κάνει;... Δε γίνεται αλλιώς. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο για μια καλύτερη δουλειά.

Αν όμως κάνουμε οικονομίες, και μ' αυτά τα λεφτά που θα παίρνει, μπορεί σε έξι μήνες... σ΄ ένα χρόνο το πολύ, να μαζέψουμε εκατό χιλιάδες!... Τόσα του χρειάζονται για να πάρει έναν μεταχειρισμένο τόρνο μικρό. Μετά θα γυρίσουμε στη Σύμη. Θ΄ανοίξει ένα μηχανουργείο. Θα ΄χει πολύ δουλειά, γιατί τώρα με τα καραβάκια, με τα τουριστικά μαγαζιά, το χρειάζεται η Σύμη ένα μηχανουργείο. Θα φτιάχνει βίδες, παξιμάδια, καρφιά, τέτοια... έξι μήνες θα στριμωχτούμε... το πολύ ένα χρόνο... και μετά ποιος μας πιάνει!

Γιατί εδώ στην Αθήνα, λέει ο πατέρας, δεν μπορείς να δεις προκοπή. Σε τρώνε τα έξοδα. Νοίκι, φώτα, εισιτήρια για να πας και να ΄ρθεις στη δουλειά σου, καλύτερο ντύσιμο, πετρέλαιο, κοινόχρηστα...άσε το φαγητό που είναι ακριβότερο.... Ενώ στη Σύμη... το σπίτι μας το ΄χουμε, το μποστανάκι μας το ΄χουμε, καμιά κοτούλα μπορεί να ξαναβάλουμε (εδώ, κοίταξε με τρόπο τη μάνα μου), μπορείς να κατέβεις με τα παλιόρουχα της δουλειάς απ΄το σπίτι στο Γιαλό. Όλοι έτσι γυρίζουν... Εισιτήρια δε χρειάζεσαι, πετρέλαιο δε χρειάζεσαι... Άρα η ζωή είναι φτηνότερη....”

Και καλύτερη”, είπε η μάνα μου, που δε λέει πολλά.

Εγώ δε μιλάω. Τι να πω κιόλας;... Ούτε ξέρω πια αν θέλω να μείνω στην Αθήνα ή να γυρίσω στη Σύμη... Βέβαια, στεναχωριέμαι λίγο στην Αθήνα, αλλά επειδή είναι αρχή... Μετά... δεν μπορεί να ΄ναι έτσι η ζωή στην Αθήνα!... Δεν μπορεί!....Γιατί τότε, γιατί όλο να έρχονται απ΄τα νησιά κι απ΄τα χωριά στην Αθήνα κι όλο να μένουν;... Δεν μπορεί, και σε καλύτερα σπίτια απ΄ του Σταύρου θα μένουν και θα γλεντάνε και ωραία θα ντύνονται και σε ωραία σχολεία θα πηγαίνουν. Γιατί, αλλιώς, γιατί θα μένανε;... Γιατί;... Μπορεί τώρα που θα πιάσει δουλειά ο πατέρας ν΄αλλάξει η ζωή μας. Και σιγά σιγά ν΄αλλάξει κι αυτός και να θέλει να μείνει...

Ποια είναι τα σχέδια της οικογένειας και πώς βλέπει την εγκατάστασή της στην Αθήνα, προσωρινή ή μόνιμη, και γιατί;

Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα της Αστραδενής;

Aucun commentaire: