mardi 11 octobre 2011

Δραστηριότητα για τον τύπο των εξεταστικών θεμάτων Χρήση γλώσσας και Παραγωγή γραπτού του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας (επίπ. Γ1,Γ2)

  1. Διορθώστε τα συντακτικά και εκφραστικά λάθη που υπάρχουν στο παρακάτω κείμενο.


  1. Αντικαταστήστε τις υπογραμμισμένες λέξεις/ φράσεις με άλλες συνώνυμες.


  1. Σε ένα κείμενο 300 περίπου λέξεων γράψτε την άποψή σας για την παγκοσμιοποίηση και την αντι-παγκοσμιοποίηση. Το κείμενό σας θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα.


Η παγκοσμιοποίηση είναι μια σύγχρονη τάση συστηματική ενοποίηση όλου του κόσμου στον πλανήτη μας, που έχει ήδη εκτεθεί σε εφαρμογή στην οικονομία, στο εμπόριο, στις επικοινωνίες και στην πληροφορική, στις συγκοινωνίες, στον τουρισμό και φυσικά για την εκπαίδευση. Η τάση αυτή, το νέο σύστημα της παγκόσμιας ανάπτυξης και συνεργασίας, δε γνωρίζει ή δε θέλει να διακρίνει εθνικά και κρατικά σύνορα και συστήματα, ούτε φυλές, θρησκείες, πολιτισμοί, ιστορίες και παραδόσεις. Γι' αυτό εκλαμβάνεται από το ένα μέρος ισοπέδωση της εθνικής ταυτότητας και υπόστασης των λαών, με την οποία εξυπηρετεί μόνο για τους πάσης φύσεως πλανητάρχες της εξουσίας και της οικονομίας και από το άλλο μέρος ως μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης όλους τους λαούς, χωρίς μίση και πάθη ανάμεσά τους και τελικά ως αδήριτη ανάγκη συμβίωσης και εκσυγχρονισμού. Όσο πιο αισθητή όμως γίνεται η κυριαρχική παρουσία της Παγκοσμιοποίησης στη ζωή λαών της Γης, τόσο πιο έντονη κάνει την παρουσία του ένα ρεύμα Αντι-παγκοσμιοποίησης, που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως με τους αναλυτές και εκδηλώνεται ως “λαïκή” διαμαρτυρία εναντίον τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίοι δε στοχεύουν πουθενά αλλού παρά από το να κάνουν τους ολίγους πλούσιους πλουσιότερους και τα δισεκατομμύρια των φτωχών φτωχότερους.



(Κείμενο διασκευασμένο από το βιβλίο Ελληνικά, από το κείμενο στη λέξη)

Aucun commentaire: