mercredi 25 février 2009

Θέματα για εξάσκηση για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας

Τρία θέματα για παραγωγή γραπτού λόγου για το Α', Β' και Γ' επίπεδο.

Οι διακοπές

Το θέμα αυτό προσφέρεται για ανάθεση εργασίας παραγωγής γραπτού λόγου για το Α' επίπεδο και μπορεί να δοθεί με την εξής διατύπωση (εκφώνηση) :

Μετά τις καλοκαιρινές σας διακοπές γράφετε γράμμα σε ένα φίλο σας και του λέτε πώς περάσατε. Του γράφετε πού πήγατε, με ποιον, τι από όσα κάνατε σας άρεσε περισσότερο και του προτείνετε να έρθει μαζί σας το επόμενο καλοκαίρι, για να περάσετε τις διακοπές σας μαζί. Γράψτε του ακόμη ό,τι άλλο νομίζετε ότι θα τον ενδιαφέρει (90 λέξεις).

Αγαπημένε/η μου...

Μόλις γύρισα από τις διακοπές μου και ... (συνεχίστε)

Η ζωή στην πόλη και στο χωριό
Το θέμα αυτό μπορεί να δοθεί στο Β' επίπεδο με τις ακόλουθες οδηγίες :

Η εφημερίδα του σχολείου σας ζητάει να γράψετε την άποψή σας για τη ζωή στην πόλη και τη ζωή στο χωριό, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της καθεμιάς. Γράφετε την άποψή σας εξηγώντας πού μένετε (πόλη ή χωριό), τι σας αρέσει στον τόπο σας και τι σας λείπει ή δεν σας αρέσει. Γράφετε ακόμη τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να λυθούν τα προβλήματα που νομίζετε ότι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην πόλη και στο χωριό (130 λέξεις).

Αγαπητή εφημερίδα

γράφω αυτό το κείμενο για να σας πω τη γνώμη μου... (συνεχίστε)

Η απαγόρευση του καπνίσματος

Το θέμα μπορεί να δοθεί στους υποψήφιους του Γ΄ επιπέδου με την ακόλουθη διατύπωση :

Με αφορμή την κυβερνητική απόφαση να απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ένα περιοδικό κάνει μια έρευνα για τη γνώμη των αναγνωστών του. Είστε αντικαπνιστής και οπαδός του κυβερνητικού μέτρου. Γράφετε στο περοδικό την άποψή σας και τη στηρίζετε με επιχειρήματα. Εξετάστε το ενδεχόμενο το μέτρο να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, οπότε προτείνετε σχετικές λύσεις (200 λέξεις).

Αγαπητό περιοδικό

Απαντώντας στην έρευνά σας σχετικά με την κυβερνητική απόφαση να απαγορευτεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους θα ήθελα να .... (συνεχίστε)

Aucun commentaire: