mercredi 25 février 2009

Και άλλα θέματα για εξάσκηση για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας

Προτείνω μια δοκιμασία για την κατανόηση γραπτού λόγου και μία δοκιμασία για την παραγωγή γραπτού λόγου για το Β' επίπεδο.

Η δοκιμασία αποτελείται από ένα αυθεντικό κείμενο από την ιστοσελίδα http://www.netkids.gr που, καθώς απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, προσφέρεται για υλικό γι' αυτό το επίπεδο γλωσσομάθειας. Επέλεξα μια άσκηση συμπλήρωσης πίνακα με βάση κάποια κενά μέσα στο κείμενο. Με αυτή την τεχνική εξέτασης ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών να μαντεύουν από το συγκείμενο τη λέξη που λείπει. Επιπλέον έμμεσα εξετάζονται, εκτός από το λεξιλόγιο και δομικά στοιχεία της γλώσσας, εφόσον ο υποψήφιος θα πρέπει να βρει αν η λέξη που λείπει είναι ρήμα, ουσιαστικό, επίρρημα, σύνδεσμος κ.λ.π. ανάλογα με τα συμφραζόμενα. Η σωστή ή λαθεμένη επιλογή καταδεικνύει σε ποιο βαθμό ο υποψήφιος έχει κατανοήσει το νόημα του κειμένου.
Για την παραγωγή γραπτού λόγου προτείνω μια εργασία με ανάλογο θέμα. Οι μαθητές θα μπορέσουν ενδεχομένως να αξιοποιήσουν και το λεξιλόγιο και τις ιδέες που έχουν ήδη βρει στο κείμενο για κατανόηση. Η οδηγία ορίζει σε ποιον απευθύνεται το γραπτό και τι ακριβώς πρέπει να γράψει ο υποψήφιος. Ορίζει ακόμη τον απαιτούμενο αριθμό λέξεων.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (β΄ΕΠΙΠΕΔΟ)

ΟΔΗΓΙΑ
Ένας φίλος σας έχει γράψει ένα κείμενο για τα δέντρα, αλλά επειδή κάποιες λέξεις τον δυσκολεύουν το στέλνει σε σας για να τον βοηθήσετε. Στον πίνακα έχει βρει και έχει γράψει λέξεις που θα ταίριαζαν στα κενά που έχει αφήσει, αλλά δεν είναι σίγουρος για τη σωστή απάντηση. Βρείτε λοιπόν τη λέξη που αντιστοιχεί σε κάθε κενό και συμπληρώστε τον πίνακα με τους αντίστοιχους αριθμούς ΠΡΟΣΟΧΗ : οι λέξεις που θα συμπληρώσετε είναι 10 χωρίς το παράδειγμα.


Δένδρα... οι πνεύμονες της ατμόσφαιρας!Τα δέντρα είναι φυτά που πλουτίζουν την βλάστηση πάνω στη γη. Όλα τα φυτά δεν γίνονται δέντρα. Ορισμένα φυτά μεγαλώνουν, απλώνοντας .............(1) στο χώμα τις ρίζες τους, και φτιάχνουν τον κορμό και τα κλαδιά τους, που στολίζονται με τα όμορφα φύλλα τους. Για να γίνει ένα φυτό δέντρο, χρειάζονται να περάσουν μερικά χρόνια, να βρίσκεται σε κατάλληλο έδαφος και να έχει νερό.

Ο κορμός των δέντρων αποτελείται από την φλούδα, το ξύλινο στρώμα και την ψίχα που λέγεται ‘εντεριώνη’. Η................ (2) προστατεύει το ξύλινο μέρος του κορμού, που αποτελεί και την βάση του δέντρου ενώ, ο κορμός με την σειρά του ........................ (3) το εσωτερικό στρώμα, την ψίχα, που βοηθά το δέντρο στο μεγάλωμά του, γιατί απ’ αυτήν περνούν οι διάφορες ........................ (4), που παίρνουν οι ρίζες του από το έδαφος, αλλά και το νερό που χρειάζεται σ’ όλη του τη ζωή.

Το ύψος ενός δένδρου εξαρτάται από το είδος του και από το έδαφος όπου φυτρώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρόνια ζωής του. Υπάρχουν δένδρα που φθάνουν σε ................. (5) 150 μέτρων και κάποια που ζουν πάνω από 4.000 χρόνια!

Τα δένδρα ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, μας προσφέρουν διάφορα πολύτιμα αγαθά:
Τα δασικά δένδρα, όπως είναι το πεύκο, που μας προσφέρει το .............. (6) για τις κατασκευές πλοίων, την φλούδα του, που περιέχει τανίνη και που είναι χρήσιμη στην βαφή και το ρετσίνι του.

Τα καλλωπιστικά δένδρα, που μας προσφέρουν το ωραίο φύλλωμά τους, τα λουλούδια τους και την σκιά τους στα πάρκα και τους δρόμους.

Τα οπωροφόρα δένδρα, που μας προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από ......................... (7).
Μεγάλη προσφορά του δέντρου προς τον άνθρωπο είναι ότι, όπου υπάρχει, καθαρίζει την ατμόσφαιρα, γιατί απορροφά απ’ αυτήν διάφορα ...................... (8) συστατικά της και ελευθερώνει οξυγόνο.
Ο μεγαλύτερος εχθρός του δένδρου είναι η φωτιά!

Υπάρχουν δύο κατηγορίες δένδρων: τα αειθαλή και τα φυλλοβόλα.
Τα αειθαλή κρατούν τα ............................. (9) τους όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει πως διατηρούν τα ίδια πάντα φύλλα, αλλά ότι δεν μένουν ποτέ (ούτε και τον χειμώνα) χωρίς φύλλα.
Τα φυλλοβόλα, όμως, δένδρα χάνουν το φύλλωμά τους το φθινόπωρο και μένουν γυμνά όλον τον χειμώνα.

Δάσος ονομάζουμε μια μεγάλη έκταση γης που καλύπτεται από πολλά δέντρα. Όπου υπάρχει δάσος υπάρχει και υγεία και πλούτος, αφού όπου δάσος και καθαρή ατμόσφαιρα αλλά και διάφορα προϊόντα που μας παρέχει πλουσιοπάροχα. Το βασικό προϊόν του δάσους είναι το ξύλο. Συχνά τα δάση αποτελούν το ............................(10) πολλών ζώων. Η προσφορά των δασών πρέπει να εκτιμάται από πολίτες και πολιτεία... όλοι οφείλουμε να τα προσέχουμε ‘σαν κόρη οφθαλμού’. Όταν έστω και ένα δάσος καταστρέφεται, η ισορροπία στη ................ (11) διαταράσσεται.


βαθιά
1
άφθονα

διαχωρίζει

χρήσιμα

καταφύγιο

προιόντα

φρούτα

φύση

δάσος

διαφέρει

λουλούδια

ουσίες

φύλλα

προστατεύει

φλούδα

ξύλο

ύψος

οξυγόνο

βλαβερά

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (β΄ΕΠΙΠΕΔΟ)

Το περιοδικό του σχολείου σας ζητάει την άποψή σας για τα πάρκα της πόλης σας, αν είναι αρκετά, αν είναι απαραίτητα και γιατί. Γράφετε ένα άρθρο λέγοντας ότι η πόλη σας έχει λίγα πάρκα και θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ περισσότερα. Εξηγείτε ποια είναι η χρησιμότητα των πάρκων και η αξία τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον (130 λέξεις)

Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουν ότι η πόλη μας έχει λίγα πάρκα....

Aucun commentaire: